Stjordal Paraidrettslag foran buss

Om Stjørdal Paraidrettslag

Stjørdal Paraidrettslag har eksistert i over 45 år. Først som Stjørdal Helsesportslag som laget opprinnelig het etter stiftelsen 17.juni 1975. Senere skiftet laget navn til City Stjørdal HSL, men på årsmøtet i mars 2019 ble det bestemt at idrettslaget skulle hete Stjørdal Paraidrettslag.

I starten hadde laget en trimgruppe som hadde tilhold i lokaler ved den gamle yrkesskolen. Senere flyttet laget til Fossliåsen. I starten var medlemmene i laget mer uensartet enn i dag. Gruppen bestod av medlemmer med fysiske funksjonsnedsettelser, psykisk utviklingshemming og en revmatikergruppe.

Tilbudet til medlemmene ble ytterligere utvidet med trim i bassenget ved Stjørdal syke- og aldershjem. Deretter ble det en svømmegruppe i svømmehallen, samt oppstart med bueskyting, bordtennis og boccia. Det har også vært skigruppe som har hatt treninger oppe på Selbuskogen. Senere ble det startet opp håndball og fotball som vi fortsatt har den dag i dag med seriespill og kamphelger. Fotballen trener ute om sommeren og inne i Fjellhallen om vinteren. Håndballen trener inne i Fjellhallen. Laget har også en liten friidrettsgruppe som trener ute på Øverlands Minde stadion om sommeren og inne på styrkerommet i Stjørdalshallen om vinteren. Bocciagruppen trener inne i gymsalen på Stokkan Ungdomsskole og har hatt aktivitet helt siden den ble startet.

Stjørdal Paraidrettslag og Stjørdal Helsesportslag har fostret mange flotte idrettsutøvere. Mange av disse har deltatt på arrangement og stevner i utlandet. I juni 1984 deltok to medlemmer i Paraympics som var todelt dette året. Der reiste ett medlem til Long Island i USA for å delta i svømming, og august samme år deltok et annet medlem i Stoke Mandeville Games i England i samme gren. I 1986 deltok fire medlemmer i Handikapstevnet i Brüssel og i 1989 deltok ett medlem på et stort idrettsstevne i Florida i USA. Laget har hatt mange utøvere med i Special Olympics:

Special Olympics World Summer Games
Athen 2011 – en utøver
Los Angeles i USA 2015 – tre utøvere
Abu Dhabi 2019 – en utøver

Special Olympics World Winter Game
Anchorage Alaska i USA 2001 – en utøver
Sun Valley, Idaho i USA 2009 – fire utøvere
Pyeongchang i Sør-Korea 2013 – to utøvere

Utøvere fra laget har også deltatt på arrangement og stevner i Norden:
Island 1988 – tre utøvere
Island 1995 – en utøver
Sverige på 80- og 90-tallet
Danmark på 80- og 90-tallet
Finland på 80- og 90-tallet

Stjørdal Paraidrettslag deltar på mange faste arrangement og stevner. Landsturneringen i håndball og fotball, BDO-lekene Stjørdal, div. bocciastevner og seriespill i håndball og fotball. Tidligere har laget deltatt på Vivil-lekene, Special Olympics skistevne og Special Olympics friidrettsstevne. Fra tidlig av har laget deltatt på Fylkesidrettslekene.